Bezpečné a overené hračky

Čo je CE certifikát a prečo ho má učiaca veža PETINKA.

 

Označenie “CE (Conformité Européenne) je potvrdením toho, že výrobok je v súlade s príslušnými požiadavkami európskych technických predpisov, ktoré sa na výrobok vzťahujú, a že zhoda bola preukázaná pomocou príslušného postupu posudzovania zhody. Základné požiadavky sú požiadavky, týkajúce sa bezpečnosti výrobkov, ochrany verejného zdravia, ochrany spotrebiteľa, ochrany životného prostredia.”

 

Čiže je to akési potvrdenie, že daný výrobok spĺňa európske bezpečnostné štandardy a môžem vám povedať, že európske bezpečnostné štandardy sú najprísnejšie na svete. 

Nie každý výrobok, ktorý sa predáva na Slovensku, musí mať povinné označenie CE. 

Povinne CE certifikat musi mat iba elektronika, drogéria a hračky. Bezpečnosťou hračiek sa zaoberá európska norma EN-71, takže všetko, čo chcete volať hračka, musí splniť túto normu.

 

Začiatky 

Keď sme pred takmer štyrmi rokmi začali vyvíjať našu učiacu vežu Petinka a zisťovali, čo všetko musíme splniť a doložiť príslušnému úradu a koľko to bude celé stáť, tak sa nám zdalo priam nemožné, aby sme ho získali. (Na Slovensku tieto skúšky robí Technický skúšobný ústav v Piešťanoch.)

Na chvíľu sme začali rozmýšľať asi tak, ako dnes väčšina výrobcov učiacich veží na Slovensku.

A síce, že Učiaca veža vlastne nie je hračka a tak nijaké CE mať nemusíme a že veď my si tú bezpečnosť otestujeme sami a podobne. 

Lenže bezpečnosť našich detí je pre nás na prvom mieste a bezpečnosť našej učiacej veže by mali skontrolovať odborníci. A okrem toho už od začiatku sme mysleli na to, že naša učiaca veža nebude iba akási ohrádka so schodíkmi, ktorá má zabezpečiť bezpečnosť dieťaťu pri pozorovaní maminky pri varení, ale dáme jej aj ďalší interaktívny rozmer. 

 

Mravenčia práca

Vyvinuli sme náš originálny Systém RTA (Ready To Activity) stien, na ktoré si zákazník môže prichytávať a odnímať rôzne hračky. Vďaka nim si dieťa môže trénovať jemnú motoriku, mozog a celkovo podporia jeho zdravý vývin.

Bolo by ozaj pritiahnuté za vlasy volať tieto edukatívne hračky drevený doplnok k učiacej veži. Keď sa s tým raz dieťa hrá, tak je to hračka, musí to byť absolútne bezpečné a musí mať CE.

Takže sme sa pustili do boja a aj keď to bolo veľmi náročné a stálo to kopec peňazí, nakoniec sme veľmi radi, že sme sa na to dali.  Nie len preto, že teraz môžeme naše výrobky bez problémov predávať po celom svete, ale aj preto, že sme sa o bezpečnosti hračiek veľa naučili. 

 

Testovanie materiálu 

Ako prvé sme zistili, že na výrobu hračiek a detského nábytku sa nemôže používať hociaké drevo. 

Napríklad, že preglejka, ktorú dostanete u nás v obchode, je lepená takzvaným močovino-formaldehydovým lepidlom. Formaldehyd je prchavá a zdraviu škodlivá látka a ak chceme CE certifikát, nemôžeme ju používať. 

Skúšobný technik nám povedal, že si máme pripraviť kompletnú technickú dokumentáciu, technické výkresy každého jedného dielu, z ktorého sa naše hračky skladajú, popis výroby, technické a bezpečnostné listy všetkých materiálov.  Že nám budú testovať každý jeden materiál, ktorý na výrobu nasich hračiek a učiacej veže používame. Budú robiť kompletné chemické, elektrické, rádioaktívne a neviem ešte aké rozbory, skúšky horľavosti, testovať fyzikalno-mechanické vlastnosti našej učiacej veže a hračiek.

To, že budú testovať aj materiály, ktoré už CE certifikát majú a spĺňajú normu EN-71 sa mi zdalo trošku moc, ale bohužiaľ museli sme ho zaplatiť. Takže napríklad mame 2x potvrdené, že Osmo vosky, ktoré používame sú naozaj úplne bezpečné pre dieťa, tak ako to majú napísané na obale. 

Rozbory sme samozrejme museli platiť zvlášť pre každý odtieň, ktorý používame.

A že preglejka lepená špeciálnym lepidlom, ktorú nám posielajú priamo z výroby, je naozaj bez formaldehydu.

 

Testovanie bezpečnosti 

Najviac nás ale zaujimalo ako dopadnú fyzikalno-mechanické vlastnosti našej učiacej veže. 

Od začiatku sme si zakladali na maximálnej bezpečnosti našej veže a vo verzii PETINKA PREMIUM sme chceli, aby ju mohli používať aj deti, ktoré sa práve naučili stáť. Od začiatku sme riešili, aby sme na veži nemali žiadne priečne tyčky, po ktorých by dieťa vedelo ľahko vyliezť hore von z veže. Aby boli chránené zo všetkých štyroch strán a pri strate rovnováhy sa posadili do prázdna.

Najväčšou prednosťou učiacej veže Petinka je jej variabilita. Za pár sekúnd ju viete rozložiť od úplne bezpečnej verzie PREMIUM až po klasickú montessori učiacu vežu BASIC.

No ale o verziách učiacej veže Petinka inokedy. Poďme späť k testovaniu bezpečnosti.

Vyššie spomínané mechanicko-fyzikalne skúšky spočívali v tom, že našu učiacu vežu skúšali prevrátiť, skúšali nosnosť, zaťažovali ju na naklonenej plošine, zisťovali stabilitu a podobne. Stabilitu má naša učiaca veža výbornú.

Potom do každého otvoru vkladali rôzne hrubé kolíky a tyčky. Zisťovali, či je možné, aby si tam dieťa mohlo zachytiť prst, či ruku. Analyzovali všetky možné riziká.

Nejaké veci sme dokonca museli prerobiť, testovanie bolo naozaj prísne, ale všetko sme zvládli. 

 

Celý tento proces bol veľmi zdĺhavý, náročný a aj veľmi drahý, ale sme veľmi radi, že sme do toho išli a môžeme povedať, že naše hračky a učiaca veža PETINKA spĺňajú najprísnejšie bezpečnostné štandardy na svete.

Späť do obchodu